Zima coraz bliżej – jak wzmocnić układ odpornościowy?
Coraz częściej temperatury sięgają zera. Trzeba zakładać czapki, cieplejsze kurtki, może już pora przygotować buty na zimę. Jednak wierzchni ubiór to nie wszystko, co pozwoli w ochronie przed infekcjami. Oczywiście, odpowiednia garderoba, ciepłe swetry, szale, czy rękawiczki mogą pomóc i uchronić przed zmarznięciem. Warto jednak zadbać także o system odpornościowy, a zwłaszcza – wzmocnić go.
Dwa typy odpornościowy
Każda, zdrowa osoba posiada dwa typy odporności. Pierwszy to odporność wrodzona, czyli komórki i tkanki, które bezpośrednio zabezpieczają przed dostaniem się wirusów oraz innych organizmów do naszego ciała. Drugim natomiast jest odporność nabyta. Wykształca się w czasie przebytych infekcji. System immunologiczny, czyli system odpornościowy uczy się radzić sobie z zagrożeniem, poprzez atakowanie komórek wirusowych, czy bakteryjnych. Istotna jest liczba leukocytów. To one biorą aktywny udział w zwalczaniu infekcji. Ich niedobór przekłada się na osłabioną odporność. Jak można temu zaradzić?
Odpowiednia ilość aktywności fizyczne
Ruch to zdrowie. Warto o tym pamiętać. Szczególnie w okresach przejściowych, jak również zimą. Co prawda, gdy temperatura na zewnątrz robi się nieznośnie niska, ciężko oczekiwać od siebie regularnej aktywności na świeżym powietrzu, chociaż może to przynieść wiele, pozytywnych efektów. Spokojnie jednak można wykonywać ćwiczenia także w domu, czy na siłowni. Doskonałym sposobem budowania odporności organizmu są regularne wizyty na basenie. Jeśli chodzi o aktywności na świeżym powietrzu, można wybrać się na szybki spacer, czy przechadzkę w stylu nordic walking.
Odpowiednia dieta w okresie zimowych
Spożywane posiłki mają istotny wpływ na nasz nastrój, jak również zdrowie. To właśnie z pokarmem przyjmujemy wiele cennych składników budulcowych, także witamin i minerałów. Dlatego zbilansowana dieta, bogata w różne składniki, przekłada się na lepszą odporność organizmu. Jednym z kluczowych elementów jest witamina C. To ona pozwala wzmocnić układ odpornościowy. Witaminę tą można znaleźć w natce pietruszki, papryce, ziemniakach, szpinaku, pomidorach, jak też innych artykułach spożywczych.
Kolejnym, ważnym elementem diety powinny być jej składniki bogate w witaminy A oraz E. Można je znaleźć w śledziach, makreli, pietruszce, brokułach i innych składnikach codziennej diety.
Nie można zapomnieć również o kwasach omega-3. Odpowiednia ilość tych składników może być dostarczona do organizmu poprzez spożywanie łososi, tuńczyka, makreli, sardynek i innych gatunków ryb.
Odpowiednia ilość snu i wypoczynek
Organizm, który jest osłabiony, jest o wiele bardziej podatny na infekcje. Dlatego szczególnie w okresie zimowym warto zadbać o odpowiednią ilość snu, która pozwoli na regenerację komórek, ale też poprawi ogólne samopoczucie. Zaleca się również spanie przede wszystkim w godzinach nocnych, gdy panuje cisza, ponieważ tylko wtedy produkowana jest melatonina – hormon, który reguluje pracę układu odpornościowego.
Warto także zredukować ilość stresu w życiu codziennym. Stres w negatywny sposób może wpłynąć na pracę układu odpornościowego oraz jego osłabienie.